Friesland is sneller dan huidkanker
Samenwerking met studenten van de NHLStenden HogeschoolEen groep Communicatiestudenten van de NHLStenden Hogeschool uit Leeuwarden, is de afgelopen paar maanden druk bezig geweest met het opzetten van een eigen project over huidkankerpreventie, dat aansluit bij Faster Than Skincancer. Ze hebben hun eigen draai eraan weten te geven, om Spot The Dot ook meer aandacht te verschaffen in Nederland, het land waar Marije, oprichtster van de stichting voor huidkankerpreventie, vandaan komt. Alles om te laten zien dat ook Friesland Faster Than Skincancer is.
Hoe snel ben jij als het gaat om het spotten van je dots?
Video: Schaatster Freya Reitsema
Video: Bokser Jens Kloppenburg
Onderdeel van www.fasterthanskincancer.org
De studenten over het project
“Helaas verliezen veel mensen nog te vaak dierbaren aan kanker. Preventie is daarom ontzettend belangrijk, maar er vroeg bij zijn is zo mogelijk nog belangrijker. Vaak is de communicatie rond dit onderwerp nog erg zwaarmoedig; Spot The Dot brengt hier op een positieve manier verandering in. Het hoeft niet allemaal zo zwaarmoedig te zijn, en dat straalt Marije zelf ook uit. Daarom leek dit project me ook erg mooi om aan mee te werken, om deel uit te maken van het veranderen van de manier waarop we kanker zien, om mensen op andere manieren bewust te maken van het belang van preventie en vroeg ontdekken. Kanker is vaak al zo’n zwaarmoedige strijd, de communicatie hoeft dat niet te zijn. Met dit project hebben we een tweetal video’s gemaakt die hopelijk goed aansluiten bij wat Spot The Dot uit wil stralen. Ik hoop dat we daarin ons steentje bij hebben kunnen dragen.”
Jasper Koning, student Tekst en Communicatie
De strijd tegen kanker is vaak een race tegen de klok: hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op overleving is. Dit gegeven heeft zich geuit in hun project, dat de titel Hoe Snel Ben Jij draagt, uiteraard geïnspireerd op Faster Than Skincancer. De studenten hebben een aantal soorten content gemaakt, waarbij het vooral op video’s draait. Niet alleen is videocontent al erg belangrijk voor Spot The Dot, ook is video een sterk middel om écht op de emotie van de kijker in te spelen. Juist dat is belangrijk als we het hebben over het voorkomen van kanker, in welke vorm dan ook.
“Vanaf het moment dat we Spot The Dot als mogelijk opdrachtgever te zien kregen, zat ik op het puntje van m’n stoel. Ik ben namelijk erg betrokken bij het onderwerp, en dat komt met name door wat er een aantal jaar geleden is gebeurd. Ik verloor mijn moeder aan kanker. Dat is dus de belangrijkste reden dat ik met Spot The Dot aan de slag wilde gaan. De grootste les die ik van m’n moeder heb mogen leren, is dat je goed op je lijf moet passen, niet alleen de binnenkant, maar ook zeker de buitenkant is ontzettend belangrijk, al beseffen we ons dat niet altijd. We leven in een tijdperk waarin voeding en sport ontzettend belangrijk aan het worden zijn, juist omdat onze gezondheid zo belangrijk is. Maar dat gaat vooral over de binnenkant van je lijf, je organen en spieren. Maar dus ook je buitenkant is belangrijk, want daarop zie je vaak meer dan je denkt. En de zon is gevaarlijker dan je denkt (vergeet dus vooral niet om je in te smeren, hè!). Ook de communicatie van Spot The Dot spreekt me heel erg aan; de dood en kanker hoeven niet zo zwaarmoedig te zijn, het belangrijkste is dat de boodschap binnenkomt. En hoe je dat dan het beste kan doen, daar wil ik me mee bezig houden.”
Saar Eskandari, studente Strategische Communicatie
Niet alleen video, ook sport is belangrijk in de uitingen van Spot The Dot. Daar wilden de studenten verder in gaan. Friesland is een echte sport-provincie, wat niet in de laatste plaats te danken is aan de Elfstedentochten; dé Nederlandse schaatswedstrijden in de afgelopen decennia, waar zelfs de huidige koning van Nederland aan mee heeft gedaan. Maar ook andere vooraanstaande Nederlandse sporters komen uit Friesland. Denk aan Epke Zonderland, maar ook zeilster Marrit Bouwmeester en schaatsers Sven Kramer en Rintje Ritsma komen uit Friesland. En met hen nog vele anderen. Iedereen kan zich er dus mee identificeren. En omdat iedereen zich ermee kan identificeren, is het een goed middel om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
“Ik vind ontzettend mooi om bezig te zijn voor een non-profit organisatie; het zijn juist dit soort organisaties die het verschil willen maken, en dat vaak ook echt doen. Toen dit project voorbijkwam, was ik dan ook gelijk erg enthousiast. Zeker toen ik meer informatie had opgezocht over Spot The Dot wist ik zeker dat ik met dit project aan de slag wilde gaan. Ik vind het een ontzettend mooi initiatief en wilde dan ook graag mijn steentje bijdragen aan dit project. Omdat ik zelf een fanatieke sporter ben – ik waterpolo al flink wat jaren – trok het idee van snelheid en sport me erg aan. Zo zijn we ook geïnspireerd door de campagne van Faster Than Skincancer en hebben we onze eigen draai eraan kunnen geven: Hoe Snel Ben Jij? Daarvoor hebben we twee mooie video’s gemaakt waar we zeker trots op kunnen zijn!”
Paula Pronk, studente Visuele Communicatie
Voor de studenten gaat het erom dat mensen zich er meer bewust van worden hoe belangrijk het is dat je er op tijd bij moet zijn als het om kanker gaat. Net als velen, hebben ook zij het van dichtbij meegemaakt. Het recentste voorbeeld daarin is hun oud-studiegenoot Wisse, die begin 2020 overleed aan de gevolgen van kanker. De ernst van deze ziekte moet bekend worden, en daarbij moeten mensen zich realiseren hoe belangrijk het is dat zij zich regelmatig zelf of laten controleren op vreemde dots. Alleen zo kunnen we de strijd winnen.
“De reden dat ik voor Spot The Dot als opdrachtgever heb gekozen, is omdat het doel van de stichting me heel erg aanspreekt: kankerpreventie. Daarbij vind ik het mooi hoe er over zo’n heftig onderwerp wordt gesproken en hoe het gesprek op gang wordt gebracht: niet eromheen draaien, maar duidelijk en helder zijn. Juist de creatieve manieren waarop Spot The Dot het onder de aandacht brengt spreekt me heel erg aan, en juist ook het meewerken aan het maken van dit soort content spoorde mij aan om met dit project aan de slag te gaan. Maar daarnaast is er nog een belangrijke reden waarom ik me voor Spot The Dot in wilde zetten. Ook bij mij in de familie komt huidkanker voor. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk het is dat je er op tijd bij bent en dat je zo snel mogelijk handelt als je het ontdekt. Daarom wilde ik me graag inzetten voor dit project.”
Eva van Holthoon, studente Visuele Communicatie
Maar hoewel kanker vaak een zwaar onderwerp is, hoeft de communicatie absoluut niet zwaarmoedig te zijn. Met de nieuwste technieken en theorieën hebben de studenten dit dan ook verwerkt in hun video’s. Het belangrijkste middel daarin is de tijd. Het gaat immers om een race tegen de klok, en daarbij moet je altijd zo snel mogelijk zijn. Niet alleen met het tijdsaspect, maar ook met topatleten hebben de studenten hun concept en ideeën zo goed mogelijk in beeld proberen te brengen. Daarbij draait het in de video’s om ieders eigen race tegen de klok, die beeld staat voor de strijd tegen huidkanker en het belang van snel handelen.
“Zolang ik me kan herinneren, word ik enthousiast van elke vorm van snelheid. Met name motorsport spreekt me daarom aan. In de campagnes van Spot The Dot komen snelheid en sport veel samen en mijn film- en sporthart begonnen gelijk sneller te kloppen: mooier dan dit kan toch haast niet! Het was dan ook de snelheid in alle uitingen van Spot The Dot die me erg aanspraken, en die ervoor zorgden dat ik me heb aangemeld voor dit project. Naast het filmwerk op verschillende gave locaties, hebben we ook samen mogen werken met echte atleten; juist zij zijn bij uitstek geschikt om de kracht en snelheid te laten zien die bij een campagne als Faster Than Skincancer hoort. Ik hoop dat ik een verschil hebben kunnen maken, en dat ons project mensen ertoe zetten om vaker een check-up te laten doen; snel je dots spotten is namelijk cruciaal in onze strijd tegen huidkanker.”
Wietse Voordes, student Strategische Communicatie
Nu het project is afgelopen, kijken de studenten terug op een geslaagd project. Niet alleen hebben ze dat kunnen doen waar ze het beste in zijn, ook hebben ze op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een wereld waarin huidkanker niet meer zo dodelijk hoeft te zijn.
Wij wensen de studenten veel succes met afstuderen en hun verdere carrière.
Bekijk alle prachtige resultaten van de studenten op onze campagne website en op social media:
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter