Zonbescherming in de winter
Hoewel de dagen korter en kouder worden, mogen we ook in de winter de kracht van de zon niet onderschatten en moeten we nadenken over zonbescherming!
Ben jij een van die mensen die in de winter geen zonnebrandcrème gebruiken?
Zelfs op koude en bewolkte dagen dringt 90% van het UV-licht door de bewolking. Minder zon betekent niet minder UV-straling of minder zonnebrandcrème! Vooral in de winter, op zonnige dagen, reflecteert sneeuw tot 90% van de UV-straling (bij elke hoogte van 1000 meter neemt de UV-straling met 20% toe). Dus terwijl je comfortabel de berg oprijdt in de gondel of in de file staat met je auto en naar je favoriete muziek luistert, vergeet dan niet dat UVA-stralen ook door glas heendringen en hun weg kunnen vinden naar je onbeschermde huid.
Hoe bescherm je jezelf beter tegen huidkanker en huidveroudering door de zon?
Huidkanker is de enige vorm van kanker waartegen je jezelf effectief kunt beschermen. Gebruik daarom zonnebrandcrème – 365 dagen per jaar. Gebruik voor een perfecte bescherming dagelijks een dagverzorgingsproduct met SPF (max. 30+)! Dagelijkse crème smeren voorkomt daarbij veroudering van de huid, rimpels en pigmentvlekken. Waarschuwingssignalen van verbranding door de zon, zoals een branderige of rode huid, die we kennen uit de zomer, vallen helaas minder op in de kou. Net als in de zomer moeten lichaamsdelen die je niet met zonnebrandcrème kunt beschermen, worden afgedekt met kleding. Naast de huid hebben ook de ogen last van extreme zonnestraling. Vergeet dus niet om een zonnebril of skibril te dragen bij outdoor activiteiten.
Gebruik je in de winter dezelfde huidverzorgingsproducten als in de zomer?
Met de wisseling van de seizoenen is het essentieel om ook je huidverzorgingsroutine te veranderen. Droogte, kou en wind zorgen voor verwering van de huid en onttrekken vocht aan het lichaam. Bij temperaturen onder de 8 ° C stopt de talgproductie volledig. Als gevolg hiervan wordt onze natuurlijke hydrolipidenfilm op de huid verbroken en is de huid gevoeliger en heeft dus meer verzorging nodig. Om de huid tegen vochtverlies te beschermen, is een intensieve huidverzorgingsroutine nodig. Daarom worden in de winter zonnecrèmes aanbevolen die minder water en meer hydrolipidencomponenten bevatten. Deze houden je huid in een gladde en gehydrateerde conditie en beschermen tegen het koude weer.
Wanneer ben je voor het laatst verbrand door de zon?
Of het nu gaat om een wandeling in de buitenlucht of in de bergen, of een pauze van het thuiswerken, op een zonnige plek, UV-straling en het aantal door de zon veroorzaakte verbrandingen worden beschouwd als de belangrijkste exogene risicofactoren voor huidkanker. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-melanoom (blanke) en kwaadaardige melanoom (zwarte) huidkanker. Het aantal patiënten dat jaarlijks huidkanker krijgt, neemt wereldwijd toe. De WHO registreert elk jaar tussen de twee en drie miljoen niet-melanome huidkankers en 132.000 kwaadaardige melanomen. De frequentie varieert sterk van regio tot regio, maar het aantal diagnoses bij mensen onder de 55 jaar neemt in Europa flink toe.
Je kunt geen afspraak maken met een dermatoloog?
Tips: regelmatig zelfonderzoek van de huid stelt je in staat snel veranderingen te identificeren. Het enige wat je nodig hebt, zijn je ogen, een passpiegel en goed licht. Van top tot teen – het is het beste om te beginnen met het bovenlichaam (hoofd, nek, armen, bovenlichaam). Focus dan op het onderste deel (billen, benen, voeten en tussen de tenen). Pas de ABCDE-regel toe, waarmee je veranderingen kunt identificeren die moeten worden verduidelijkt (asymmetrie, grensonregelmatigheid, kleurvariatie, diameter, evoluerende / nieuwe of veranderende laesie – afwijkend weefsel op de huid). Als u afwijkingen opmerkt waardoor u zich onzeker voelt, laat deze dan aan je dermatoloog zien. Daarnaast zijn er enkele apps en tele-dermatologiediensten op de markt om je huidcontrole digitaal te ondersteunen. In principe wordt elke 2 jaar een volledig lichaamsonderzoek door een dermatoloog aanbevolen. Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op herstel.
Bekijk ook onze Faster Than Skincancer campagne via www.fasterthanskincancer.org
Dit artikel is geschreven door dermatoog Dr.med.univ. Amanda Zbyszewski in samenwerking met Spot the Dot
Ik heb mijn medische opleiding afgerond aan de afdeling Dermatologie aan de Medische Universiteit van Wenen. Hoewel ik ben opgegroeid in Oostenrijk, het land van de bergen, werd ik al vroeg verliefd op de oceaan. Zonbeschermingsproducten werden mijn beste vrienden. De huid is ons grootste orgaan, het enige orgaan dat we aan de buitenkant dragen. Het is belangrijk om dit orgaan te beschermen. Daarom heb ik mij aangesloten bij Spot The Dot.