Over huidkanker
Wereldwijd krijgen steeds meer mensen de diagnose huidkanker. In de laatste jaren zijn de behandelingsmogelijkheden voor deze ziekte sterk verbeterd. Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft bijna 100% kans dit te overleven. Het probleem is dat een melanoom zich snel verspreidt, waardoor een kwaadaardige melanoom een groot gevaar kan gaan vormen. Daarom is het belangrijk om je huid (en de huid van mensen om je heen) goed in de gaten te houden.
Regelmatige (zelf-)controle van de huid is belangrijk. Er bestaat nog steeds veel onwetendheid over melanomen, vooral onder jongeren. Ze onderschatten de risico’s van onbeschermd zonnen, zowel buiten als onder een zonnebank. Ook realiseren ze zich vaak niet dat huidschade die ze nu oplopen, bijdraagt aan hun risico op verschillende vormen van huidkanker op latere leeftijd. Laat je huid regelmatig controleren door een dermatoloog of huisarts.
Wat is een melanoom
Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en een agressieve vorm van huidkanker. Dat klinkt niet goed en dat is het ook niet. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Het gaat dan meestal om moedervlekken die al enigszins afwijkend waren of grote moedervlekken die bestaan vanaf de geboorte. Melanoom komt overal op het lichaam of op de slijmvliezen voor. De tumor kan uitzaaien naar de bloedbaan en lymfeklieren.
Een paar feitjes over huidkanker
- Meer dan 90% van alle gevallen van huidkanker wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
- Elk uur sterft 1 persoon aan huidkanker.
- Meer dan 50% van alle kankers is huidkanker.
- Huidkanker is het meest gediagnosticeerde type kanker bij mannen en vrouwen.
- Slechts één verbranding in de kindertijd verdubbelt het risico voor melanoom als volwassene.
- Melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker.
Is de zon alleen maar gevaarlijk?
Nee, de zon is niet alleen maar gevaarlijk. Het zorgt ook voor aanmaak van goede stoffen die we nodig hebben. Daarom zeggen wij altijd “geniet van de zon, maar bescherm jezelf”. Het gaat erom dat je niet verbrandt. Dat rode kleurtje is namelijk niet alleen pijnlijk, maar zorgt ook voor DNA-schade die je niet ziet. Het kan zich na een aantal jaar ontwikkelen tot ongecontroleerde celdeling, huidkanker dus.